Terveelliset elämäntavat yliopisto-opiskelijoille

Opiskelijan terveellinen elämä 

Ensimmäisenä opiskeluvuotenasi opiskelupaineet yhdistettynä taloudellisiin huoliin, tarpeeseen pysyä kunnossa ja yrittää seurustella ystävien kanssa saattavat jättää sinut häkeltyneeksi.

Terveellisen yliopiston elämäntyylin eläminen

Opiskelijan terveellinen elämä

Kun opiskelet ja haluat oppia, menestyä sekä jaksaa monipuolistakin elämänvaihetta hyvin on terveellisillä elämäntavoilla iso merkitys tässä asiassa. Onkin siis tärkeää pitää itsensä kunnossa sekä terveenä eri keinoin. Monille opiskelijoille tämä tarkoittaa niin liikunnallisesta kuin ravitsemuksellisesta hyvinvoinnista huolehtimista lepoa unohtamatta.  Käytännössä tämä on kuntosalilla käymistä ja tietyn ruokavalion noudattamista, mutta tämäkin voi tuntua ponnistelulta opiskelijabudjetin kanssa. 

Terveenä pysyminen niin fyysisesti kuin henkisestikin on muodostunut hyvin tärkeäksi opiskelija ikäisten keskuudessa, koska se vaikuttaa myönteisesti lähes kaikkiin osa-alueisiin elämässämme. Hyvää kuntoa voi ylläpitää monilla eri keinoilla kuten vähärasvaisen sekä terveellisen lihan syöminen, ja lisänä hyvässä ruokavaliossa käytetään kasviksia, vihanneksia sekä hedelmiä. fyysisen harjoittelun ei tarvitse olla monia tuntia kestäviä harjoituksia, vaan pienemmätkin ajat ja määrät päivittäin auttavat fyysisen kunnon ylläpidossa, ja liikalihavuutta estämässä joka vaivihkaa tulee vain istumalla napostellessa.

 

Liikunta ja ruoka ovat tärkeässä osassa

Useimmilla oppilaitoksilla on koulun yhteydessä kuntosali jota opiskelijat voivat hyödyntää ilmaiseksi. Tähän riittää yleensä opiskelijajäsenyys/ opiskelijakortti.  Joten sinun ei tarvitse opiskelijabudjetista maksaa kalliita kuukausimaksuja kaupungilla sijaitseviin kuntosaleihin/ keskuksiin. Näillä koulujen tiloissa olevilla kuntosaleilla tapaa usein asiantuntevia ihmisiä jotka vapaaehtoisesti siellä aikaa viettävät ja voivat toimia ns henkilökohtaisena valmentajanasi. 

Erilaiset ruokavaliot tulevat yleensä kalliiksi, ja ruuan hintakin on vuosien saatossa noussut huomattavasti. On kuitenkin opiskelijoiden tekemiä reseptejä jotka ovat terveellisiä ja saavat sinut pysymään budjetissa.  Sinun on tärkeä muistaa millaisella budjetilla olet liikkeellä ja mihin ja kuinka paljon sitä käytät.  Opiskelijoiden tekemät reseptit seuraavatkin tiukkaa opiskelijan budjettia, joten niitä kannattaa hyödyntää. Saat mukavan valikoiman ainesosia, joista voi valita itselleen välipaloihin ja aterioihin sopivat raaka-aineet.  Ruokatottumuksesi voi muuttua kokeilemalla esimerkiksi papuja, munakoisoa tai vaikka kikhernepataa kanan lisukkeena jotka ovat siis edullisempia vaihtoehtoja. 

Ystävien kanssa kuntoilu on erittäin loistava tapa pitää itsensä kunnossa sekä terveenä opiskelujen ohella. Kuntoilu voi olla vaikka joukkuepelien pelaamista, lenkkeilyä tai kuntosalilla harjoittelua. Usein opiskelijoiden keskuudessa syntyykin erilaisia joukkuepelejä joukkueineen, joihin ei seura tai lisenssimaksuja tarvita. Saat myös samalla ilmaisia oppeja ja ”valmennusta” muilta kavereiltasi.  Ystävien kanssa työskentely ei ole ainoastaan vain harjoittelemista varten, usein onkin hyvä opiskella yhdessä ja miettiä seuraavia askeleita eteenpäin. Monet opiskelijat mietiskelevätkin yhdessä uravalintoja sekä jatko-opinto mahdollisuuksia sekä näin ollen kannustavat ja valmentavat toisiaan. 

Riittävä uni ja lepo ovat aina oleellisia

Opiskeluaika on aikaa jolloin useammat opiskelijat ahertavat aamun pikkutunneille saakka ahkerasti selvitäkseen kursseista ja lopputyöstään.  Hyvät yöunet ovatkin tärkeässä avainasemassa opiskelijalle, ei vain fyysisen kunnossa pysymisen kannalta vaan myös mielenterveyden kannalta. Mielenterveys on kuitenkin yksi elämän tärkeimmistä osa-alueista, ja olisikin hyvä varmistaa että antaa itselleen mahdollisuuden positiiviseen elämän näkymään.  Yleensä ajoissa nukkumaan meno ja riittävän pitkä uni takaa että olet valppaampi luennoilla, valmiina päivän tuomiin haasteisiin ja aivosi kykenevät käsittelemään kaikkea oppimaasi paremmalla tavalla. 

 

Vaikka kuulostaa hieman hullulta, joskus itse opiskelu on parasta millä pidät itsesi kunnossa. Mielen pitäminen aktiivisena on tietenkin välttämätöntä opintojen kannalta, joten ahkerasti opiskelu pitää mielen terävänä ja valppaana. 

Opiskele siis ahkerasti, nuku hyvin, liiku riittävästi ja syö terveellisesti sekä pidä yllä sosiaalista elämääsi niin jaksat hyvin opiskeluiden ajan!