Elämä muuttui pandemia aikana

rusian students in finland

Elämä muuttui pandemia aikana

Elämä on muuttunut radikaalisti sen jälkeen, kun coronavirus pandemia iski maailmaan täydellä voimalla vuonna 2020. Virus lähti liikkeelle Wuhanista, Kiinasta jo vuonna 2019, mutta maailmanlaajuinen pandemia alkoi vuoden 2020 keväällä, jolloin maailma sulkeutui. Ihmiset joutuivat lukittautumaan koteihinsa, kaikki mahdollinen hoidettiin etänä ja elämä muuttui kerralla. Koko maailma oli hetken aikaa polvillaan, kun valtiot yrittivät pelastaa kansalaisiaan ja pysäyttää viruksen.

Suomessa pandemian alku oli yhtä raskas kuin kaikkialla muuallakin. Rajat suljettiin, kuten muuallakin maailmassa. Ihmiset siirtyivät etätyöhön sekä etäopiskeluihin. Monilla etätyöt ovat jatkuneet tuosta 2020 keväästä alkaen. Toisaalta myös korkeakouluopinnot ovat myös pysyneet lähes koko tämän ajan etänä tai ainakin osittain etäopiskeluna. Korkeakouluopiskelijoille etänä suoritettavat opinnot ovatkin olleet usein raskaita.

Kevään aikana myös Suomessa otettiin kovia keinoja käyttöön, jotta pandemia saataisiin hallintaan. Näihin kuuluivat erilaiset rajoitukset sekä esimerkiksi Uudenmaan sulku. Koko pandemia ajan Uusimaa on ollut Suomessa eniten tartuntoja sisältävä alue. Uudenmaan tilanne on pysynyt vaikeana koko tämän ajan, kun taas muissa osissa Suomea on saatu välillä myös hengähtää.

Pandemia vaikutti koko maailmaan voimakkaasti

Pandemia on koetellut maailmaa  hyvin voimakkaasti. Monissa maissa suljettiin muun muassa kouluja pandemian alkaessa, eikä kouluihin ollut paluuta ennen syksyä 2021. Monissa maissa oli käytössä myös ulkonaliikkumiskieltoja ja kokonaisia kaupunkeja suljettiin niin, ettei ulos saanut mennä kuin vain aivan pakon sanelemana. Useissa maissa on edelleen kielto matkustajille ja esimerkiksi Thaimaa on pitänyt tiukasti rajansa kiinni pandemia ajan.

Monissa maissa joissa eletään turismista, on tilanne on ollut kaoottinen. Rajojen mentyä kiinni ja monien muidenkin rajoitusten astuttua voimaan ovat monet turistialueet kärsineet vakavasti, sillä ilman turisteja ei ihmisillä ole ollut elinkeinoa. Nyt syksyllä 2021 kun rajoitukset ovat hellittäneet, ovat ihmiset myös päässeet jälleen hieman paremmin jaloilleen. Suomessa myös ihmisiä jäi koronan vuoksi työttömiksi, mutta erona moniin muihin maihin on se, että Suomella on erittäin laadukas sosiaaliturva.

Pandemian aikana myös rokotusten antaminen covid-19 virusta vastaan alkoi ympäri maailmaa. Eri puolilla maailmaa ollaan erilaisessa vaiheessa rokotusten kohdalla. Joissain maissa on rokotettu jo suurin osa yli 12 vuotiasta, kun toisaalla rokotetaan hitaammin. Monissa maissa on rokotuspassi otettu käyttöön helpottamaan ihmisten elämää. Rokotuspassilla voi todistaa, että sen haltija on saanut ainakin kaksi rokotetta ja näin ollen riski levittää ja kantaa virusta on selvästi pienempi kuin rokottamattomilla.

Millainen on tulevaisuus koronapandemian jälkeen

Jonain päivänä tulee tilanne, että pandemia on vihdoin selätetty. Ihmiset odottavat, että tuolloin päästään vihdoin palaamaan  normaaliin elämän ja elämä jatkuu kuten ennen pandemiaa. Kuitenkin totuus on se, että kukaan ei tiedä millainen normaali tulee olemaan sinä päivänä. Pandemia aika on muuttanut maailmaa ja ihmisiä, eikä coronavirus ole vielä aikihin katoamassa maailmasta, vaikka sen esiintyvyys laskisi huomattavasti. Todennäköisesti pandemialla on seurauksia vielä vuosien ajan.

Covid-19 pandemia ei ole ensimmäinen pandemia maailman historiassa, eikä se varmasti tule olemaan viimeinen. Kuitenkin varmasti tämä pandemia on opettanut paljon ihmiskunnalle. Samalla pandemia antoi hyvän muistutuksen siitä, että asiat voivat muuttua nopeasti ja yllättäen. Pandemia on myös tuonut perheille enemmän aikaa yhdessä, kun perheet ovat olleet lukittuina koteihinsa. Tämä on varmasti tuonut sekä hyvää, että huonoa ihmisille.

Voi olla, että jonain päivänä kuljemme jälleen maskeitta väenpaljouksissa, emmekä esittele rokotuspasseja ravintoloiden ovilla tai lentokentillä. Mutta se aika ei ole vielä ja vain aika näyttää kuinka lopulta käy.